DE GREEF SPOORKRANEN

Hulpstukken

Wanneer u een spoorbouwproject aanvangt, rekent u steevast op geavanceerde spoorkranen met een complete uitrusting, zodat uw project met een maximale efficiëntie kan verlopen

Onze sector is zeer specifiek, wat leidt tot een verregaande specialisatie van betrokken bedrijven en technici enerzijds, en nood aan een rijke waaier van gespecialiseerd materiaal anderzijds. De Greef Spoorkranen levert een compleet gamma aan professionele hulpstukken, steeds op maat van uw spoorbouwproject. Onze hulpstukken zijn kwalitatief hoogstaand, en zijn gericht op een veilig en efficiënt werkproces.

De Greef Spoorkranen levert de volgende professionele hulpstukken:

Breekhamer
Met de Montabert 900 kan u snel massieve blokken beton – zoals sokkels van de bovenleiding – slopen om deze daarna met een puinbak af te voeren. Deze breekhamer heeft een gewicht van 1200 kilo en een slagfrequentie van 800/min.

Doorsteekgrijper
Bij het maken van doorsteken is de doorsteekgrijper een onmisbaar hulpstuk. Met zijn breedte van 60 cm past hij zelfs in open stand perfect tussen de rails en maakt hij in geen tijd de gleuven dwars onder het spoor door.

Dwarsliggerklem
Uitschuifbaar
De hydraulisch uitschuifbare klem kan tegelijkertijd 4 betonnen dwarsliggers met volgende afmetingen en gewicht plaatsen of verwijderen:

 • lengte 250cm
 • breedte 30cm
 • hoogte 25cm
 • max gewicht 400kg

Dit verwisselbaar hulpstuk legt de dwarsliggers ook precies op maat. U kan de tussenafstand vrij kiezen gaande van 60 tot 75 cm.

Vast
Deze klem wordt gebruikt om vlot dwarsliggers van treinen te lossen of laden.

Evenaar
De evenaar is een handig hulpmiddel om bovenleidingsbalken te monteren.
Hij is 3 meter lang en goedgekeurd om 4 ton te heffen.

Grondboor
De grondboor wordt ingezet voor het boren van putten voor plaatsing van palen zoals kilometer en hecotmeterpalen. Tevens kan de grondboor gebruikt worden voor het uitboren van buizen.
We beschikken over volgende diameters:

 • 25cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 65cm
 • 70cm
 • 90cm

Er zijn verlengstukken bij waardoor er tot een diepte van 5.5m geboord kan worden.

(vaste) Houtgrijper
De vaste houtgrijper onderscheid zicht van de sorteergrijper omdat zijn schalen in elkaar pakken, hierdoor kan men palen, balken, bomen e.d. stevig vastpakken zonder dat deze uit de grijper schuiven. Ideaal voor afbraak van bovenleidingspalen en balken in samenwerking met onze staalschaar.

Klepelmaaier
De maaier is bijzonder geschikt voor het onderhouden van ruige begroeiingen zoals wegbermen. Hij maait het gewas d.m.v. een ronddraaiende rotor met daaraan ‘los’hangende klepels bevestigd. Door de snel roterende klepels wordt de begroeiing afgeslagen en aan de achterzijde van de maaikap uitgeworpen.

Railgrijper
De klem van het merk Kinshofer kan rails trekken en manipuleren. Handig voor het lossen van de vrachtwagen of trein en verplaatsing over korte afstanden of naastliggende sporen, de klem is voorzien van rubberen bescherming. De klem kan ook betonnen dwarsliggers per stuk grijpen.

Magneet
De magneet verzamelt en verwijdert snel het losliggend bevestigingsmateriaal dat na de uitbraak van een spoor achterblijft.

Manbak
Onze manbakken worden gebruikt om aan bovenleiding of montage van palen en balken te werken. De manbak kan zowel vanuit de kraan als vanuit de kooi bediend worden. Deze manbakken zijn Infrabel en Vincotte gekeurd. Ze zijn voorzien van de geldende veiligheidsmaatregelen zoals bevestiging voor veiligheidsharnas, rubber vloermat enz. maar ook led-verlichting en gereedschapsbak. Er kan gewerkt worden tot een hoogte van 11 à 12m.

MDV-bak
De ‘mechanische dwarsliggers vernieuwingsbak’ of kortweg MDV-bak maakt het vernieuwen van dwarsliggers kinderspel. Dankzij het simpele maar ingenieuze ontwerp van deze bak, kunnen de rails blijven liggen terwijl de dwarsliggers worden vernieuwd.

Dubbele onderstopper
Met de Windhoff AST8 kan u snel en efficiënt spoor onderstoppen. Deze stopunit onderstopt met zijn acht stoparmen direct de hele dwarsligger, en is daarmee uitstekend geschikt voor het onderstoppen van langere strekken spoor. De Windhoff kan zich ook positioneren om het naastliggend spoor te onderstoppen.

Enkele onderstopper
De enkele onderstopmachine van het Zweedse merk RF-System AB (type RST 03) maakt het onderstoppen van sporen én wissels nog makkelijker. Door zijn compacte grootte is hij ideaal voor het onderstoppen van wissels, en de perfecte keuze voor de kleinere onderstopwerken. Ook deze stopunit laat u – net als de dubbele onderstopper, toe het nevenspoor te onderstoppen.

Manbak

Palengrijper
Met dit hulpstuk kunnen palen vastgenomen worden en veilig rechtgezet worden om de in de put te houden zodat deze met schoren vastgezet kunnen worden. De Movax MPM-4000 palengrijper heeft een sturing met scherm in de spoorkraan waarop de operator kan zien of de paal loodrecht staat en hoeveel graden er moet bijgestuurd worden.

Palletvork
Onze palletvorken hebben versterkte lepels van 1,2m lang zodat hiermee 4 rijen dwarsliggers kunnen verzet worden. De lepels zijn altijd in breedte verstelbaar. De palletvork wordt meestal in combinatie met een tiltrotator gebruikt.

Pizzames
Met het pizzames kan er bij vernieuwing van overwegen de opgegoten rubben van de rails ‘gesneden’ worden.

Rollentang
De rollentang is het ideale hulpstuk bij railvernieuwing. De tang is ontworpen om de spoorstaven efficiënt te begeleiden, terwijl haar ontwerp het risico om de rails te beschadigen minimaliseert. De rollentang heeft een maximum laadgewicht van 4800kg.

Sorteergrijper
Op zoek naar een tijdbesparende oplossing voor het vervangen van seinen? Dan hebt u deze met de sorteergrijper gevonden. Deze grijper roteert niet alleen 360°, maar kan zich ook in een hoek tot 180° t.o.v. de kraanarm positioneren, hetgeen hem uitermate geschikt maakt voor het efficiënt vervangen van seinen. Bijkomend voordeel is dat u de sorteergrijper ook kan gebruiken als klem, om bijvoorbeeld oude spoorstaven en dwarsliggers op te ruimen.

Staalschaar
Met deze schaar kunnen we bovenleidingsbalken en palen efficiënt en veilig afbreken. De bek van de staalschaar heeft een opening van 570mm, is 490mm diep en heeft een knijpkracht van 6300kn. Door een extra optie gaat de bek sneller open en terug toe wanneer deze geen weerstand voelt.

De schaar wordt op één van de zware spoorkranen gebruikt vanwege het hoge eigen gewicht en voor afbraak van bovenleidingselementen wordt er meestal een 2e kraan met vaste houtgrijper voorzien zodat deze de palen kan vastpakken en veilig neerleggen. 

De staalschaar is ook ideaal voor het knippen van oude seinen.

Stabilisémenger
De stabilisémenger stelt u in staat de exact benodigde hoeveelheid stabilisé op de werf zelf af te maken, zodat u geen onnodig grote hoeveelheden dient aan te voeren. De menger heeft een inhoud van 1.000 liter.

Stenenklem
De stenenklem kan u inzetten om bijvoorbeeld paletten, kabelsleuven of legoblokken eenvoudig te hanteren en transporteren.

Tiltrotator
De tiltrotator of draaikantelkop kan – zoals de naam reeds doet vermoeden – zowel kantelen als draaien (360°). Dit hulpstuk gebruikt u in combinatie met de graafbakken, om een grotere beweeglijkheid te realiseren, zodat u bijvoorbeeld makkelijker in verkanting kan werken. Enkele van de talloze toepassingen van dit hulpstuk zijn het maken van banket, het opkuisen van pistes en het ingraven van kabels. Voor het lossen van vrachtwagens of treinen wordt dikwijls met een palletvork aan de tiltrotator gewerkt.

Trilblok (los)
De Dawson EMV300 trilblok hangt los aan de kraan en kan gebruikt worden voor het in- of uittrillen van buizen, putrels, damwand of platen.

Trilblok Movax
We beschikken over 2 automatische trilblokken van Movax (SG50 en SG60), de operator kan op het scherm in de cabine aflezen in welke hoek het in te trillen object staat en kan zo bijsturen om deze loodrecht in te trillen. Onze machines beschikken over de bijkomende optie waarbij de machinesturing de kraanarm bediening overneemt en zelf bijregeld zodat deze volledig recht ingetrild wordt.
De trilblok kan volledig roteren en kantelen zodat deze altijd recht gepositioneerd kan worden ondanks dat de kraan zelf schuin staat.
Wisselbare klemmen:

 • H-profielen vanaf 18cm tussen de wangen
 • Buizen
  • 61cm
  • 71cm
  • 76cm
Trilblok
Video afspelen

Uitrijlorrie
Om het spoor makkelijk en snel “los te rijden”, kan u op de uitrijlorrie rekenen. Nadat zijn haakjes de bevestigingen van de spoorstaaf (pandrolveren) er hebben uitgetrokken, wordt hij gedraaid om de bevestigingen langs de andere kant los te drukken. De uitrijlorrie kan worden afgesteld op spoorstaven van 50 of 60 kilo.

Uitschuifbare verlenggiek
De verlenggiek kan gebruikt worden voor montage of demontage van palen of andere elementen in de bouw van bovenleiding. Afhankelijk van het doel beschikken we over over verschillende types verlengieken:

 • Standaard giek
  Max haakhoogte : 11m
  Max capaciteit recht naar boven : 2ton
 • Zware giek (enkel op zware spoorkraan)
  Max haakhoogte : 13.5m (gemonteerd op zware spoorkraan)
  Max capaciteit recht naar boven : 3,5ton


Voetpadschuif

De voetpadschuif helpt u bij het aanleggen van voetpaden naast het spoor, door een vlakke piste van één meter breed te trekken. In combinatie met een tiltrotator kan deze in de juiste positie gedraaid worden.

Onze hulpstukken kunnen, net zoals onze spoorkranen en innovaties, rekenen op een grondig en regelmatig onderhoud, zodat uw project het maximum haalt uit onze prestaties . Met de professionele hulpstukken, die De Greef Spoorkranen u aanlevert bij het huren van onze diensten en machines, verloopt uw spoorbouwproject snel en efficiënt, met een uitmuntend resultaat als gevolg. Contacteer ons voor meer informatie.

Railknipper
Met de railknipper kan snel en efficiënt spoor opgebroken worden. De bek van de railschaar wordt over de rail gezet en knipt d.m.v. een zwaar uitgevoerde piston de rail door.

De Greef Spoorkranen biedt u een waaier aan gespecialiseerd materiaal:

Innovaties

Containers

Graag meer informatie over onze werkwijze of diensten?